Készülj fel életed kríziseire és kezeld őket tudatosan:

Reziliencia tréning

...avagy hogyan fejleszd lelki immunrendszered?

s.h.t.f.

(when the shit hit the fan)

Amennyiben nem ismerős ez a rövidítés, íme egy rövid magyarázat: ezt az idiómát használják a világvége- ill. armageddon-hívők  annak a pillanatnak a megjelölésére, mikor a katasztrófa bekövetkezik és a társadalmi összeomlás elkezdődik: pl. kitör a 3. világháború, becsapódik egy aszteroida vagy egy erős napkitörés elpusztítja az összes elektronikai eszközt a Földön. A témának komoly irodalma van, a hívők rendkívül alapos terveket készítenek a túléléshez, aminek az alapja a megfelelő felkészültség – mind felszerelés, mind pedig tudás tekintetében.

Hogy az emberiség nagy közös végítélet napja elmarad, abban azért bízhatunk; abban viszont, hogy mindenkinek a saját, személyes S.H.T.F. pillanata már úton van felé, abban teljesen biztosak lehetünk. És igen, sajnos ez alól

 

Te sem vagy kivétel.

(És éppen ezért, bármilyen kellemetlen is, kérlek, olvass tovább!)

 

Hogy mi a személyes S.H.T.F. momentum? Egy olyan esemény, amely akár teljesen új pályára helyezheti az életedet vagy megváltoztatja gondolkodásodat, elveidet – de ami biztos, hogy erősen megvisel érzelmileg is, vagy akár össze is tör. Néhányon ezek közül szinte mindannyian átmegyünk, így ezek akár meg is jósolhatóak. Íme néhány:

 • édesanyád, édesapád, nagyszüleid vagy egyéb közeli családtagok elvesztése
 • munkahely elvesztése, esetleg vállalkozás válsága vagy csődje
 • súlyos betegség, esetleg valamelyik szeretted súlyos betegsége, pl. rák
 • téged vagy hozzátartozódat érő hirtelen baleset
 • életközépi válság
 • gyermekek kirepülésekor bekövetkező üresség-, céltalanság-válság
 • válás
 • nyugdíjazással járó cél- és hasznosság-vesztés

Sőt, talán páron már túl is vagy. Emlékezz vissza, csak egy pillanatra: milyen volt? Mélyen megviselt? Sokat szenvedtél? És mennyi idő alatt tudtál újra talpraállni? Hetekbe telt, netán hónapokba, vagy évekbe???

Van, akinek egy egész élet sem elegendő.

S van, akinek élete ugyan visszatér a normális kerékvágásba, de soha többé nem lesz boldog önmaga – hanem egy csalódott, kiégett, megfáradt emberré válik.

Szerencsére ennek nem kell így lennie. Hiszen ha meg tudjuk jósolni a személyes S.H.T.F. eseményeket, akkor fel is lehet készülni rájuk. És létezik az a tudomány, mely e felkészülés lelki oldalával foglalkozik: ez pedig a

 

Reziliencia tudománya.

 

A fizikában a reziliencia egyfajta rugalmasságot jelöl, hogy az egyes anyagok milyen mértékben képesek visszanyerni eredeti állapotukat és alakjukat egy fizikai behatás után – természetesen törés nélkül! A pszichológia a „lelki ellenállóképesség” fordítást használja, mely azt a készséget, ill. hozzáállást jelöli, mely segítségével egy súlyos krízis után hamar vissza lehet nyerni az optimális jól-lét-állapotot – akár a boldogságot is.

Az emberek kb. 1/3-a alapvetően jó rezilienciás készségekkel rendelkezik. Ők azok, akik egy válság alatt nem borulnak ki, hanem cselekvőképesek maradnak, sőt, a helyzet új energiákat szabadít fel bennük; meg tudnak birkózni az érzelmeikkel, legyenek azok bármilyen hevesek is és relatíve hamar megtalálják új lelki békéjüket, egyensúlyukat. 

A maradék 2/3-nak ez jóval nehezebben megy. De szerencsére van egy jó hírünk: 

 

e készség fejleszthető!

 

Emlékszel a S.H.T.F. hívőkre? Érdekes, hogy nem csak mi, de ők is erősen bíznak abban, hogy a világvége elmarad és speciális tudásukra nem lesz szükségük – ám mégis beszerzik azt. 

Nem lenne logikus – mi több, szükségszerű – annak a tudásnak az elsajátítása, ami lehetővé teszi a testi-lelki túlélést, a gyors helyreállást az életedben 100% valószínűséggel megjelenő kríziseknél?

Ha lenne egyfajta magabiztosság már a válság első jeleinek az észlelésénél, hogy „semmi gond, tudom, mi ez az egész, fel vagyok rá készülve!”?

Ha tudnád, hogy milyen módszerekkel érheted el, hogy

 • meglásd a rossz történésekben, folyamatokban is a jót, és az új lehetőségeket? 
 • legyen elég önbizalmad? 
 • felismerd szükséges erőforrásaidat, kompetenciáidat? 
 • hogy tovább tudj lépni a múlt árnyékából? 

Ezt a tudást adja neked a Reziliencia Programunk.

Programgazda:

Dr. Tábor István coach

Okleveles vegyészmérnöki alapképzettséget, műszaki doktorátust szerzett angol, orosz és német nyelvismerettel.

17 évig vezérigazgatói munkakörben, 12 évig értékesítési vezetőként (sales manager) dolgozott multinacionális cég magyarországi vállalatánál.

2007. július 17.-én agydaganattal műtötték. A 8 órás beavatkozás sikeres volt ugyan, de pár nap múlva kiderült: a műtét ugyan sikerült,  de a látóidegei megsérültek, így többé nem fog látni – egyáltalán.

Felépülése után vaksága ellenére is meg tudta tartani igazgatói pozícióját a cégnél. Energiája nem csökkent: Budapest-Sopron között ingázott családja és munkája között, kipróbálta, hogy lehet-e vakon síelni (lehet, video a Youtube-on), valamint vezetői munkája mellett elkezdett coachingot tanulni, mondván, hosszú távon valami ilyesmivel tudja elképzelni a jövőt, ha már nem lesz kedve az üzleti élethez.

Ez az idő elérkezett, s most  gyakorlott trénerként adja tovább mind vezetői-, mind élettapasztalatait a reziliencia témakörében.

Nála hitelesebben kevesen képviselhetnék e témát.

Segíti:

Koskovics Éva coach

Közgazdász, tanári végzettséggel, jelentős tanácsadói múlttal (Pénzügykutató Rt.), vállalati, vezetői tapasztalatokkal. 

Családi vállalkozást vezet, amely több mint húsz éve vezetői tanácsadással foglalkozik (ezt a szolgáltatást egészíti ki a coaching néhány éve), illetve a vállalkozás másik lába – férje révén – a beruházási, építőipari, műszaki ellenőri tevékenység (www.kokart.hu).

Fő célterülete a kkv-k világa, azoké a vállalkozásoké, amelyek megrekedtek, amelyek elértek egy olyan méretet, amelyet a korábbi szervezeti formában, a régi keretek között egyre nehezebb sikeresen működtetni, illetve amelyeknél a további működés csakis egyfajta megújulás után lehet garantált. Ebben a megújulásban, a legjobb utak, megoldások megtalálásában vesz részt legszívesebben.

Sokat dolgozik a tehetséggondozás területén, részt vett a Templeton Programban mint csoportfacilitátor és egyéb, hasonló, elsősorban középiskolásoknak, fiatalok tehetségeknek szóló programokban. A pályaorientáció és a pályamódosítás szintén kedvenc területei, melyek nem feltétlenül korfüggőek!

Aktív író: nem csak a Tree Vision blog-ra írja a cikkeit, de a cocach-co-t egyedül, a lelkizona.blog.hu-t  pedig szerzőtársaival együtt látja el tartalommal.

Házas, 2 gyermek édesanyja.

Kell-e fejlesztened a reziliencia-szintedet?

Ha eddig eljutottál az olvasásban, akkor már átérezted, hogy miért is annyira fontos fejleszteni a lelki immunrendszered, és eddigi élettapasztalataid alapján valószínűleg el is tudod dönteni, hogy milyen rezilienciás készségekkel rendelkezel. De ha érdekel a téma vagy csak egy pontos értékelést akarsz kapni a képességeidről, akkor töltsd ki az általunk összeállított tesztet. A kiértékelést a szerverünk azonnal elkészíti Ha érdekel, kattints!

kitöltöm a tesztet

Csomagok és árak

Egyéni
reziliencia fejlesztés
1 fő
min. 6 alkalom
Időtartam: 3 óra
normally $399 12 000 Ft/fő
Csoportos
reziliencia fejlesztés
4-6 fő
6 alkalom
Időtartam: 3 óra
normally $399 49 000 Ft/fő

Szeretnél még információt vagy kérdésed van?

Lépj kapcsolatba velünk az alábbi formon!

Fontos! A form kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár számodra!

Kérlek, töltsd ki ezt a mezőt is!
Kérlek, töltsd ki ezt a mezőt is!
Kérlek, töltsd ki ezt a mezőt is!

Adataidat nagy gondossággal kezeljük és természetesen harmadik félnek nem adjuk át. Megfelelünk a GDPR előírásainak! Az Adatvédelmi Tájékoztatónkban részletesen olvashatsz adatkezelési gyakorlatunkról.

Kérjük, fogadd el az Adatvédelmi Tájékoztatónkat!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!